Titel: Det var en gammal gubbe från Hjulåsen, …….

Socken/stad: Borgsjö

Det var en gammal gubbe från Hjulåsen, som hette Anders - något till namn på honom hörde jag aldrig. Han sades kunna trolla. Då jag lärde känna honom, var han urgammal och stendöv. Emellertid hade jag ur honom på ett ungefär, huru man skall bära sig åt för att få reda på den, som stulit något ur henne - jag minnes ej om det var hjärta eller lunga. Så var det nog en del till, men vad det var, är ej gott att veta, för det var, som sagt, ingen reda på gubben. De där tingen skulle man så hava under huvudkudden en natt, så skulle man drömma om den, som stulit. Då man sedan träffade personen skulle man se honom i ögonen strängt och säga till honom att lämna tillbaka, det han tagit, eljest så ----. På detta sade han sig ha skaffat tillbaka mycket tjuvgods.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.